Brugmansia (Anđeoska truba, Datura)
DOSTUPNO OD 20.04.

Crveno roza dupla
Crvena dupla
Roza
Roza

Bijela
Bijela

Žuta dupla
Žuta dupla


OPIS BILJKE
Brugmansia (porijeklo iz sjevernih Anda) je zimzeleni ili poluzimzeleni brzorastući grm koji u svom prirodnom staništu mogu doseći visinu i do 6 metara i oblikuju stablo, a kao lončanica može se razviti i 2 metra u svim smjerovima. Listovi su jajoliki do 25 cm veliki lagano zupčasti po rubovima sa izraženim žilicama. Cvjetovi su jednostruki ili dupli, ovješeni, s čaškom oblika trube, vrlo mirisni u nekih vrsta, dugi 15 do 30 cm u nijansama roze, žute, bijele, crvene ili narančaste boje. Cvatu od 6. mjeseca do jeseni, a vrhunac cvatnje dostiže u srpnju i kolovozu kad svojom ljepotom plijeni pažnju, ali i zahtijeva najviše njege tj. vode i hrane.

UZGOJ i NJEGA
Za bogatu cvatnju brugmansie traže sunčanu stranu, jednom do dva puta tjedno prihranu (najbolje gnojivom s izraženim dušikom i kalijem). U ljetnim mjesecima traži i puno vode; ovješeni, mlohavi listovi znak su da je biljka žedna i čim ju zalijete listovi se podižu. Ljeti često gubi donje listove što nije znak bolesti, naprotiv iz njihovih pazušca rastu nove grane. Uspijevat će u svakoj bogatijoj vrtnoj zemlji, a ako se uzgaja u tegli, zemlji obavezno dodati malo pijeska radi prozračnosti korijenja i drenaže jer ne trpi konstantnu vlažnost. Presađuje se u proljeće, no biljka će bolje uspijevati ako je posadite direktno u vrt nakon posljednjih očekivanih mrazeva i izvadite zajedno s grumenom zemlje prije zime, stavite u crnu vreću za smeće i povremeno zalijete za vrijeme zimskog odmora.

Brugmansije cvatu na vršnim dijelovima grana i to tek kad se osnovna grana razgrana u obliku slova Y. Upravo se u tom dijelu biljka i orezuje, dakle mladi izbojci iznad Y i oni koji niču iz zemlje dok se stariji dijelovi grana ne bi smjeli dirati, osim ako stradaju zimi. Orezuje se u jesen prije spremanja za prezimljavanje pomlađivanja biljke ali i kako bi se izbjeglo širenje gljivičnih bolesti. Ukoliko prezimljava u tamnom prostoru potrebno je odsjeći i sve preostale listove s biljke! Idealna temperatura za prezimljavanje je oko 5 stupnjeva u svijetlom ili tamnom prostoru.

UPOZORENJE:
Anđeoska truba je u svim svojim dijelovima otrovna. Njen miris može kod osjetljivih ljudi izazvati glavobolju.